Obóz w Brudnowie – pizza

Każdy dzień obozu w Brudnowie przynosił nam coś nowego, dzisiejszy zakończył się warsztatami kulinarnymi. Młodzież dostała zadanie -mieli zrobić od podstaw pizzę:

Nasza pizza

Etap pierwszy – przygotowanie.

Na początku warsztatów kulinarnych musieliśmy się odpowiednio przygotować do pracy. Wszyscy uczestnicy dostali profesjonalne kucharskie fartuchy, czepki oraz rękawiczki. Pani Małgosia opowiedziała o zasadach obowiązujących w kuchni, a następnie opisała jak się robi pizzę.

młodzież w kuchni zakłada fartuchy i czepki kucharskie.
Wszyscy dostali profesjonalne fartuchy kucharskie, czepki i rękawiczki

Młodzież początkowo była sceptycznie nastawiona do swoich zdolności kulinarnych i najchętniej od razu przeszłaby do ostatniego punktu programu, czyli do zjedzenia pizzy. Jak się jednak okazało, przygotowanie tego dania wciągnęło wszystkich. Podzieliliśmy się na dwie ekipy i każda z nich przystąpiła do prac przy swojej własnej pizzy.

Młodzi kucharze przygotowują składniki na pizzę.
Pod okiem pani Małgosi odmierzamy składniki pizzy: wodę, drożdże, mąkę oraz sos pomidorowy, przyprawy, oliwę i sól.

Etap drugi – ciasto na pizzę.

Przyrządzenie pizzy – zanim wstawimy ją do pieca – wymaga dużej cierpliwości. Musieliśmy najpierw zrobić z mąki, wody i drożdży rozczyn na ciasto. Wszystkie składniki najpierw odmierzyliśmy, następnie dokładnie wymieszaliśmy i na koniec odstawiliśmy do wyrośnięcia. Odmierzyliśmy odpowiednią ilość mąki, wsypaliśmy ją do miski, uformowaliśmy w mące wgłębienie, a w to wgłębienie wlaliśmy rozczyn, który w międzyczasie pięknie nam wyrósł.

ciasto na pizzę
Kiedy rozczyn wyrósł mogliśmy go wlać do miski z mąką

Teraz nastąpił najcięższy etap – wyrabianie ciasta do pizzy. Trzeba je było dobrze wyrobić, a nie było to łatwe i wymagało sporej kondycji. Na szczęście uczestnicy zmieniali się co kilka minut i wkrótce gotowe ciasto można było odstawić do wyrośnięcia.

wyrabianie ciasta na pizzę.
Wyrabianie ciasta nie było wcale proste co świetnie widać na zdjęciu poniżej.
młodzi kucharze wyrabiają ciasto na pizzę.

Etap trzeci – przygotowanie dodatków.

Czekając aż ciasto wyrośnie przygotowaliśmy składniki, które miały się znaleźć na pizzy. Wszystkie produkty musieliśmy pociąć na odpowiednie kawałki, a żółty ser (duuużo sera) starliśmy na tarce o grubych oczkach.

krojenie pieczarek.
krojenie składników na pizzę.
przygotowanie dodatków do pizzy.

Przygotowanie składników, które miały znaleźć się na wierzchu pizzy zajęło akurat tyle czasu, żeby ciasto dobrze wyrosło. Z wyrośniętego ciasta uformowaliśmy piękne, cienkie placki. Pozostało jeszcze ułożyć na wierzchu ulubione dodatki. Okazało się jednak, że są różne koncepcje na dobór składników, dlatego też każdy układał swoje ulubione dodatki na „swojej” części pizzy.

formowanie ciasta na pizzę.
Do formowania spodu do pizzy przydały się wszystkie ręce.
pizza gotowa do pieczenia.
Voilà – pizza gotowa do pieczenia.

Etap czwarty – upieczenie i zjedzenie pizzy!

Teraz pozostało już tylko upiec nasze pizze. Pani Małgosia zaniosła je do kuchni, a po kilku minutach wyszła niosąc tace z dwiema pachnącymi, niezwykle apetycznie wyglądającymi pizzami. Pizze były duże, ale zjedzenie ich nie trwało wcale długo.

pizza podana do stołu
A teraz pozostało już tylko zjeść naszą pizzę!

cdn.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *